Kiezen voor mensen en sociale huurwoningen
Terugblik van PrO op de raadsvergadering van 6 oktober 2016
Kiezen voor mensen en sociale huurwoningen in plaats van voor geld en stenen. Dat hebben we gedaan bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Bij nagenoeg alle onderwerpen komt dit verschil in keuzes tussen de partijen naar voren.
Fietspad naar Haghorst
We hebben tegen dit voorstel van het college gestemd. Niet omdat wij veiligheid niet belangrijk vinden (ons vasthoudend en succesvol werken aan verlichting bij drukbereden fietspaden toont dat wel aan) maar omdat wij 700.00 euro voor een kwart fietspad tussen Haghorst en Moergestel veel te veel vinden. Met dit geld krijg je nog maar een stukje fietspad waarmee voor weinig mensen de veiligheid vergroot wordt. Wij besteden dit geld veel liever aan betere sociale voorzieningen. Daar hebben dan meer mensen iets aan.
Verkoop grond KVL aan een projectontwikkelaar
Als enige partij hebben wij daar onze sterke bedenkingen daarover naar voren gebracht. De ontwikkeling van het KVL terrein kost ons als gemeenschap in totaal zo’n 3,7 miljoen euro. En dat is niet zo erg als we daar als samenleving genoeg voor terug krijgen in de vorm van bijvoorbeeld sociale huurwoningen. Maar over een klein aantal huurwoningen op KVL is de gemeente nog in gesprek. Of dat iets op gaat leveren is nog maar de vraag. Over het andere stuk grond zijn we door de verkoop aan de ontwikkelaar de regie op de ontwikkeling kwijt. Daar komen zeker geen sociale huurwoningen meer. “KVL voor iedereen” komt daarmee voor ons veel te veel in gevaar.
Woonvisie
Ook bij de behandeling van dit punt hebben we krachtig aangedrongen op het realiseren van passende sociale huurwoningen. Het college stelde voor om dat te doen met het meer realiseren van appartementjes van welgeteld 40 m2. “Want daar hebben jongeren behoefte aan.” Volgens ons hebben ze daar geen behoefte aan, maar gaan ze daar wel wonen als er niets anders is. Geen keuze dus, maar bij gebrek aan beter. Alleen PGB was het daarin met ons eens.
Parkeren in het centrum
Tijdens het raadspreekuur vorige week spraken de vertegenwoordigers van alle fracties af het college opdracht te geven met spoed iets te doen aan de parkeerdruk in sommige woonstraten buiten het betaald parkeergebied door “blauwe” zones in te gaan voeren. Daar hadden wij een motie voor gemaakt. Maar toen het eropaan kwam om dat in de raad ook zo te bevestigen wilde PGB niet meer verder gaan dan daarover “in gesprek “ gaan en zeiden AB en VVD dat de mensen in die straten nog wat maanden moesten wachten op de “ evaluatie van de genomen maatregelen. “ Hoezo luisteren naar inwoners?!
Armoedebeleid
Blij zijn we met de plannen van het college om nu echt werk te gaan maken tegen armoede in onze gemeente. Want zo’n 1400 gezinnen (en zo’n 500 kinderen) leven volgens de normen onder de armoedegrens in onze gemeente. Tijd om daar iets aan gaan te doen door ze snel op te sporen, moeite te doen om ze te bereiken en er helder en duidelijk over te praten. Er komt al eind 2016 een onafhankelijk vertrouwenspersoon voor mensen die de weg zijn kwijtgeraakt in het sociale domein. Iets waar we als PrO al minstens 5 jaar voor gepleit hebben wordt nu eindelijk gerealiseerd. Goed dat de raad dit voorstel unaniem heeft aangenomen.
Huisvesting scouting en handhaven doorgangsroutes op de Lind
Het college vond het niet nodig dat daar nu al mee wordt begonnen (scouting) of extra op wordt ingezet (doorgangsroutes). Want dat komt allemaal op korte termijn wel goed. Maar Pro en de andere partijen waren het er mee eens dat het nu allemaal al lang genoeg geduurd heeft voor de scouting. Als PrO vinden we dat al heel lang, we hebben daar al veel eerder op aangedrongen. Maar goed dat anderen dat nu ook vinden. Wachten op het totaalplan van den Donk is voor de raad dan ook niet meer nodig.
Ook moet er voor de raad direct en voortvarend opgetreden worden tegen die terrasuitbaters op de Lind die steeds de doorgangsroutes blokkeren met stoelen en tafels.
Vragen en opmerkingen?
Via info@pro-oisterwijk.nl of binnenlopen bij onze fractiebijeenkomst (elke woensdagavond voor elke commissie- en raadsvergadering tussen 19.30 uur en 20.00 uur)