Populisme, cliëntelisme of volksvertegenwoordiging?
Terugblik op de raadsvergadering van 29 juni 2011
Mijn collega raadslid van PrO , Ruud van der Star, geeft in onderstaand citaat haarfijn aan hoe wij de behandeling het bestemmingsplan buitengebied benaderd hebben.
“Voorzitter, het is als commissie- en/of raadslid in zo’n omvangrijk dossier heel verleidelijk je te laten sturen door de zienswijzen die zijn ingediend of door de verhalen die door verschillende bewoners tijdens de inspraak naar voren zijn gebracht.
PrO heeft besloten niet voor deze lijn te kiezen. Het is niet eerlijk om de inwoners die zich een jurist kunnen permitteren of zelf mondig genoeg zijn leidend te laten zijn in dit proces en onze keuzes daarin. Voor veel betrokkenen geldt dat ze zich niet altijd realiseren wat voor gevolgen dit bestemmingsplan op hun woon- of bedrijfssituatie heeft, of gewoon de publicaties hieromtrent niet goed kunnen begrijpen. Anderen weten de weg niet richting inspraak en weer anderen zijn minder mondig en zouden nooit en te nimmer in dit huis komen of durven inspreken.
Als PrO staan wij voor een gelijke behandeling van onze inwoners. Dat is de reden waarom wij straks bij de verschillende amendementen die op éen van de zienswijzen betrekking heeft niet mee zullen gaan in de afweging per zienswijze maar voor de grote lijn zullen kiezen.”
Tijdens de behandeling van de diverse amendementen op het eind van de lange ( tussen 1.00 uur en 1.30 uur) raadsvergadering werd duidelijk dat AB, het CDA en ook de VVD hier toch anders tegenaan kijken. In wel 7 individuele gevallen gingen zij in tegen het besluit van het college om niet mee te gaan in een verzoek om een voor het individu gunstigere bestemming op te nemen. Zij kozen er voor om die gunstiger bestemming wel toe te staan. Voor mij kom je dan heel gevaarlijk in de richting van cliëntelisme. ( Volgens Wikipedia is dat “ het verlenen van diensten aan (potentiële) kiezers door een politicus tijdens diens politieke mandaat”. ) En dat is een gevaarlijke ontwikkeling, die echt het vertrouwen van burgers in het bestuurlijk systeem ondermijnt. Iets voor die partijen om over na te denken . Toppunt was wel dat VVD, CDA en AB er allemaal tegen waren dat de EU norm voor fijnstof in onze gemeente gaat gelden. De gezondheid van onze inwoners is voor hen kennelijk niet van belang. Voor mij een grote smet op het unaniem vaststellen van het kwalitatief goede bestemmingsplan buitengebied.
Ook het verschijnsel van populisme was de Oisterwijkse raad niet vreemd op 29 juni 2011. Bij de behandeling van de plannen van de veiligheidsregio om te bezuinigen op de lokale brandweer ging AB volgens mij volledig in de fout toen men de hoogste baas van onze brandweer in de regio er van beschuldigde doof te zijn gebleven voor de argumenten van onze brandweer. Zoiets zeggen om te scoren bij de op de tribune zittende brandweerlieden is wel heel gemakkelijk om populair te willen worden. Kritisch zijn mag en moet ( de hele raad was dat ook op het proces), maar op de man spelen hoort daar niet in thuis. Terecht ook dat vanuit de raad en het college AB hier op aangesproken is. En onze “vrienden” maken het helemaal bont als zij de inspanningen voor zichzelf claimen omdat hun motie (nagenoeg dezelfde als die van PrO/VVD) raadsbreed is aangenomen. En ook nog zeggen dat de pers het niet goed begrepen heeft. 3 x foei !!!!!
Moet je dan als volksvertegenwoordiger niet luisteren naar de inbreng van burgers, groepen of organisaties. Natuurlijk wel. Maar daar moet je altijd in het oog houden dat de raad er is om het belang van het totaal te behartigen en niet dat van een of enkele individuen. Daar gingen AB, CDA en VVD nogal wel eens aan voorbij.