Afgelopen donderdag 7 november stond de begroting voor 2014 op de agenda van de gemeenteraad. Traditioneel het moment om onze visie op de gewenste ontwikkelingen in het komend jaar te vertellen. Maar ook het moment om als je iets in de begroting veranderd wilt zien dat aan te geven door het indienen van wijzigingen of wensen. Ook het moment voor onze lijsttrekker voor 19 maart 2014, Ruud van der Star, zijn eerste algemene beschouwingen te houden.
Allereerst hebben wij aandacht gevraagd voor het geweldige initiatief Quiet 500, waarin 500 mensen die leven in armoede in Tilburg laten zien wat armoede is. Door het aanbieden van deze glossy aan alle raadsleden hebben we aandacht gevraagd voor de gezinnen en kinderen, die ook in onze gemeente in armoede leven. En dit met een nadrukkelijke oproep aan het college echt werk te maken van het armoede beleid.
Verder hebben we aandacht besteed aan de verworvenheden van de afgelopen raads- en collegeperiode, waarbij we de nadruk hebben gelegd op verbetermogelijkheden. Zo vinden we dat we als raad in de afgelopen periode te veel intern gericht geweest zijn terwijl er grote uitdagingen zoals de gemeentelijke samenwerking binnen Hart van Brabant en de grote taakuitbreiding van gemeenten op ons liggen te wachten. Ook een actieve invulling van het KVL gebied en de versterking van ons centrum vragen aandacht.
Meer specifiek hebben wij gevraagd om fietspadverlichting voor de Pannenschuurlaan en de Moergestelseweg, geld voor een doelgroepenzwembad en voor de huisvesting van scouting. Ook voor duurzaamheidsprojecten willen wij een gedeelte van het begrote overschot van 350.000 euro voor 2014 inzetten. Ook willen wij dat de leges snel op kostendekkend niveau komen en dient met spoed gebouwd te gaan worden voor ouderen op het Mozaik terrein.
De raad ging mee in onze wensen voor scouting, de leges en Mozaik. Bij de andere drie voorstellen (fietspadverlichting, geld voor duurzaamheid en het doelgroepzwemmen) kregen we jammer genoeg geen meerderheid. Toch kijken we met tevredenheid terug. Van alle andere partijen haalde geen enkel wijzigingsvoorstel een meerderheid.
Hieronder de volledige tekst van PrO bij de algemene beschouwingen.
Beschouwingen PrO bij de begroting 2014‘De toekomst met vertrouwen tegemoet zien’, dat kunnen lang niet alle inwoners van Oisterwijk zeggen als ze naar hun persoonlijke situatie kijken. Zo’n 500 gezinnen in Oisterwijk kunnen eigenlijk de eindjes niet meer aan elkaar knopen en lukt het niet meer op eigen kracht uit de ellende te komen. En voor zo’n 200 kinderen in Oisterwijk is het elke dag maar afwachten of er eten is en is deelname aan sport- of culturele activiteiten niet aan de orde. Ook dat is Oisterwijk. Om die reden diende PrO tijdens de vorige raadsvergadering een motie in om de bijdrage die onze gemeente extra ontvangt voor armoedebestrijding daar ook voor te bestemmen.Het heeft ons geraakt dat deze motie niet raad breed is ondersteund en dat zelfs één partij, de VVD, zich afvroeg of we eerst niet eens een nota moesten maken over wat armoede is.Dit heeft PrO ertoe gebracht voor alle leden van deze raad een exemplaar aan te schaffen van de Quiet 500. Een geweldig initiatief vanuit de Tilburgse samenleving om armoede in beeld te brengen.
Speciaal voor de VVD citeer ik uit de Quiet 500: blz. 31
“Door voor alle raadsleden een exemplaar te kopen steunen wij niet alleen het project van Pater Poels, maar willen wij nogmaals onder de aandacht brengen wat armoede is en dat het in deze crisistijd iedereen kan overkomen.”
Als we terugkijken naar de afgelopen 4 jaar kunnen we constateren dat we samen veel tot stand hebben gebracht. Ik noem een paar voor PrO grote projecten. We hebben de enorme klus van vernieuwing en/of renovatie van alle scholen zo goed als afgerond en daarbij ook nog Durendael uitgebreid, we hebben nog voor de verkiezingen een Masterplan voor KVL klaar, waarbij we de Provincie als partner aan ons hebben kunnen binden, we hebben alle bestemmingsplannen op tijd op orde gebracht en we hebben meer oog en waardering gekregen voor burgerinitiatieven zoals het burgerinitiatief Achterste Stroom en Oisterwijk 800. Verder zijn we goed op weg om de kanteling van de WMO en de andere transities in het sociale domein vorm te geven en zoeken we steeds meer de samenwerking in de regio Hart van Brabant en met Goirle en Hilvarenbeek. Tenslotte is PrO bijzonder blij met het besluit over het innovatiefonds waardoor vernieuwingen makkelijker tot stand kunnen komen en we als gemeente de afstand met de burgers kunnen verkleinen.
Hebben we het de afgelopen jaren dan goed gedaan voorzitter? Als PrO denken we dat het zeker de laatste twee jaren nog beter had gekund. De communicatie tussen Raad, College en organisatie liet fors te wensen over. Niet alleen de afgelopen twee jaar, maar dit werd al duidelijk door de raadsenquête over het Lindeplein. We zijn door het Bing onderzoek en het proces met Wagenaar en Hoes erg veel met onszelf bezig geweest en die energie kan je maar één keer besteden, dus is het ten koste van andere belangrijke zaken gegaan.
Interne gerichtheid is niet goed voor een gemeente, zeker niet in een tijd waarin de gemeente een actief onderdeel van de participatiesamenleving moet zijn. Burgers eisen hun rol op en nemen geen genoegen meer met een overheid die het wel even voor hen bepaalt. Het roer moet om, maar zijn we daar we daar wel klaar voor ? Hebben wij als gemeente een visie en een antwoord op hoe wij hier mee omgaan en welke rol de gemeente in de toekomst gaat vervullen.
Hetzelfde geldt voor het razende tempo waarin van ons op allerlei terreinen wordt gevraagd om samen te werken in tal van verbanden. Overkomt het ons of staan we aan het roer? Hebben we voldoende antwoord op de vraag naar democratische legitimiteit? Wat wordt de rol van de raad in dit samenspel en hebben we over vier jaar nog wel een eigen gemeenteraad.
Voorzitter, laten we met elkaar de verantwoordelijkheid pakken om het Wagenaar en Hoes traject te laten slagen en laten we zo snel mogelijk vooral weer naar buiten kijken, want daar gebeurt het. Nu kan het nog, nu zijn we nog niet té laat.
Wat de begroting betreft die voorligt kunnen wij als PrO in grote lijnen instemmen met de daarin verwerkte voorstellen. Een sluitende begroting met een goede reservepositie in deze tijd is een knappe prestatie. En als we naar de vooruitzichten op lange termijn kijken dan lijkt Oisterwijk in balans. Lijkt, omdat we de onafhankelijke risico -inventarisatie voor KVL nog niet kennen en er daarnaast onzekere factoren schuilen in de drie decentralisaties en de situatie van onze cultuurcentra.
Toch ziet PrO de toekomst met vertrouwen tegemoet. Een toekomst waarin wij vragen zullen moeten beantwoorden over welke samenwerkingsverbanden wij behouden en welke niet en met wie we uiteindelijk definitief gaan samenwerken om de taken die vanuit de overheid op ons afkomen goed te kunnen uitvoeren. Na de radendag is voor PrO nog duidelijker geworden dat Hart van Brabant voor Oisterwijk een belangrijk samenwerkingsverband is die voortvarend aan het werk is. Wij hebben ook moeten ervaren dat wij als Oisterwijkse raad nog onvoldoende in positie zijn om binnen deze samenwerking onze inbreng te leveren. Dat moeten we vooral onszelf kwalijk nemen en daar moeten we actie op ondernemen. Het betekent ook dat we komend jaar echt keuzes moeten maken omdat we in veel teveel verbanden actief zijn wat erg veel energie en capaciteit kost, terwijl de kracht ligt in focussen. Intensief samenwerken vanuit eigen kracht met Goirle en Hilvarenbeek is een 1e stap.
Komend begrotingsjaar zal ook het jaar van KVL worden. Een 1e basis is gelegd maar het slagen zal voor een groot deel afhangen van een goede marketing, vinger aan de pols wat marktontwikkelingen betreft, maar vooral voorkomen van een tunnelvisie. Door ons initiatief van een hoorzitting met externen hebben we ons kunnen behoeden voor een eerste tunnelvisie. PrO is dan ook blij dat het college ook in de toekomst externe deskundigen gaat inzetten om dit te voorkomen.
Reikhalzend kijken we als PrO uit naar hoe de ziel van KVL beschreven wordt en hoe wonen, werken en vrije tijd in relatie tot ons cultuurhistorisch erfgoed krachtig wordt overgebracht.
Per programma wil ik u verder meenemen in de door PrO gewenste richting.
Ruimte:
In de commissievergadering heeft PrO al aangegeven dat het vreemd is als je keuzes laat afhangen van het al of niet verkrijgen van subsidie. Als je iets belangrijk vindt moet je er in onze ogen voor gaan en is het vervolgens mooi meegenomen als je er een subsidie voor kunt krijgen. Veiligheid hebben we als raad als speerpunt benoemd. Laten we daar samen invulling aan geven door geld uit te trekken voor de verlichting van het fietspad naar Moergestel en de N65. Pro zal een amendement indienen om hiervoor geld vrij te maken.
Een 2e thema waar PrO af wil wijken van uw begroting is het thema duurzaamheid. Wij vinden het een slechte zaak dat een gemeente als Oisterwijk de mond vol heeft van duurzaamheid en in haar begroting aangeeft aan te willen haken bij klimaatinitiatieven, maar zelf geen verantwoordelijkheid neemt en haar voorbeeldfunctie vergeet. Dat moet in de ogen van PrO anders. Daarom zullen wij een amendement indienen waarin wij u vragen dit jaar € 50.000,- uit te trekken voor duurzaamheidsinitiatieven bij de gemeente zelf. Wij zouden dat concreet vorm gegeven willen zien in de aanschaf van zonnecollectoren en bij de vervanging van de voertuigen die door de gemeente komend jaar gaat plaatsvinden. Wij willen u oproepen om bij de aanschaf van deze voertuigen een deel te laten bestaan uit elektrische voertuigen. Bewust kiezen wij voor een eenmalige impuls, waarna na de verkiezingen verdere keuzes gemaakt kunnen worden.
Recreatie:
U schrijft in uw begroting dat we volgens afspraak in 2015 zwembad de Leye gaan afstoten. Inderdaad hebben wij die afspraak met elkaar gemaakt, maar we hebben ook met elkaar afgesproken dat er in ieder geval een doelgroepenbad moet komen voor kinderen die hun zwemdiploma moeten halen en ouderen waarvoor zwemmen een belangrijke mogelijkheid is om te kunnen blijven bewegen. Voor PrO is één ding duidelijk: er moet een overbrugging komen tot we in 2020 weer een nieuw contingent zorgwoningen krijgen, waardoor plannen van zorgwoningen, gecombineerd met zwemmen gerealiseerd kunnen worden. Géén sluiting zonder alternatief. Daarom zal PrO in een amendement voorstellen structureel € 100.000,- op te nemen in de begroting om het runnen van een doelgroepenbad door bijv. een particuliere zwemschool mogelijk te maken.
Participatie.
Van alle fracties hebben vertegenwoordigers onlangs de presentatie van scouting bijgewoond. Komend jaar zullen ze daadwerkelijk willen gaan bouwen en PrO denkt dat we het met elkaar eens zijn dat dat tijd wordt. Overigens was het goed uit hun mond te vernemen dat ze eigenlijk wel heel blij zijn met de locatie die de raad uiteindelijk gekozen heeft. Om een snelle behandeling en realisatie van het vervolg mogelijk te maken zullen wij in 2e termijn als PrO een amendement indienen om vanaf 2014 structureel € 19.000,- op de begroting te zetten voor de afschrijving met rente en daarmee een investering van € 300.000,- in een scoutinggebouw mogelijk te maken.
Dienstverlening:
Voorzitter, we hebben het al vaker aangegeven. De bereikbaarheid van de gemeente is sinds de wijzigingen aanmerkelijk verslechterd. De wachttijden lopen op en als inwoner moet je bijna je cv inleveren om iemand aan de telefoon te krijgen. Het is zelfs zo erg dat bijna ieder raadslid hier nu het persoonlijke 06 nummer van de griffier heeft zodat je haar kunt bereiken als je vragen hebt. Wat gaat u hier aan doen?
Mozaik
In de commissievergadering heeft PrO met u een discussie gevoerd over het uitblijven van een besluit t.a.v. Mozaik. Omdat er discussie was over de termijnen hebben wij de exacte data nog eens teruggezocht. De feiten zijn dat de raad op 27 sept. 2012 u opdracht heeft gegeven met een 2e plan te komen. Inmiddels zijn we dus ruim een jaar verder. Wij denken dat menige gemeente jaloers zal zijn op de luxepositie dat we een perceel grond van de gemeente hebben waar we op korte termijn 1,3 miljoen voor kunnen krijgen en waarvan de huizen gegarandeerd verkocht zijn. Wij zullen u dan ook in een motie oproepen vóór 31 december als college hierover een beslissing te nemen.
Financiering.
Bij dit programma willen wij nog even terugkomen op de leges. Wij vinden, ondanks de extra inkomsten die u heeft begroot uit het kostendekkend maken van de leges, dat het verschil tussen kosten en opbrengst nog steeds té groot is. Ook is het ons niet duidelijk vanuit welke uitgangspunten de opbrengsten van de diverse groepen leges zijn samengesteld. In 2e termijn zullen wij dan ook een motie indienen waarin wij het college opdragen bij de behandeling van de perspectiefnota aan te geven welke uitgangspunten gehanteerd gaan worden bij de bepaling van de hoogte van de leges.
Samenvattend:
PrO wil in de toekomst meer en structurele aandacht voor armoede in onze gemeente. We mogen kwetsbare groepen niet aan zich zelf overlaten. De Quiet 500 geeft aan hoe schrijnend de situatie kan zijn. We willen actief bijdragen aan het realiseren van de participatiesamenleving. De rol van de gemeenteraad zal helder moeten worden, niet meer belerend maar faciliterend en regisserend. Daar hoort bij dat initiatieven zoals Mozaik en Scouting en ook het doelgroepzwemmen sneller gehonoreerd moeten worden. Dat duurt nu nog te lang en is niet in het belang van onze burgers. Verder dienen burgers beter gehoord en betrokken te worden.Duurzaamheid moet in de toekomst meer aandacht krijgen o.a. in de vorm van energiezuinige oplossingen binnen de gemeente zelf. Het is goed dat de financiën op orde zijn. Laat dat zo blijven, maar investeer ook in maatschappelijke doelen als veiligheid als dat nodig is.