Een zwembad in Oisterwijk;de kijk van PrO hierop.
De aanleiding; minder geld van het rijk
In 2011 heeft de gemeenteraad van Oisterwijk behoorlijk wat sessies gewijd aan een ‘kerntakendiscussie’. De aanleiding was de enorme bezuiniging van het Rijk die Oisterwijk voor z’n kiezen kreeg.
Omdat de kaasschaafmethode niet tot de gewenste bezuinigingen zou leiden, werd besloten een intensief traject met gemeenteraadsleden en commissieleden in te gaan, waarin alle taken van de gemeente eens grondig onder de loep zouden worden genomen.
Vragen die aan de orde kwamen: ‘Zijn er geen taken die minder kunnen of taken die we misschien bij nader inzien niet meer tot een gemeentelijke taak vinden behoren? Zouden taken anders georganiseerd kunnen worden, waardoor ze minder zouden kosten, enz.?’
Ook de zwembaden kwamen bij deze discussie aan de orde.
Alle partijen in de raad kiezen voor versoberen van zwembaden
In het verslag van deze bijeenkomsten is te lezen dat alle partijen kozen voor versoberen en één partij voor afstoten van het overdekte zwembad. De algemene gedachte was: ’het is belangrijk dat het er is, maar moeten we het als gemeente wel zelf doen? Zoals we het nu organiseren moet er jaarlijks wel erg veel geld bij. ‘Kunnen we zwemmen niet door initiatieven uit de samenleving laten organiseren waardoor het goedkoper kan?’
PrO heeft zich vanaf dat moment steeds aan deze lijn gehouden.
De raad besloot in 2012 zwembad de Leije in deze vorm te sluiten, maar dat er wel een doelgroepenbad moest komen voor jongeren die een diploma moeten halen en senioren waarvoor zwemmen uit gezondheidsoverwegingen uitstekend is.
Het college van B&W kreeg de opdracht te zoeken naar oplossingen, waarbij bovenstaande werd gerealiseerd zonder dat de gemeente opnieuw zelf eigenaar zou worden.
De daad bij het woord
PrO heeft in de laatste begrotingsvergadering ook aangegeven dat er van sluiting van de Leye in 2015 geen sprake kon zijn, als er niet op tijd een alternatief gereed zou zijn heeft PrO tijdens deze begrotingsvergadering een amendement ingediend om € 100.000,- uit de begroting vrij te maken voor het realiseren van de eerste stappen richting doelgroepenbad. Dit omdat een initiatief uit de samenleving dat niet helemaal kostendekkend gerealiseerd kan worden, op een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage mag rekenen. Speciale doelgroepen kunnen dan blijven zwemmen.
Helaas kreeg PrO daarin van geen enkele partij steun.
Het plan nu
Inmiddels ligt er voor de raadsvergadering van 6 februari 2014 een voorstel waarin het college de raad om toestemming vraagt om te mogen onderhandelen over een concreet initiatief uit de samenleving om een doelgroepenbad op Den Donk te realiseren. Dit is ook de lijn die door alle fracties is onderschreven.
Wat het buitenzwembad betreft wil PrO het Staalbergven open houden. In welke vorm zal nader onderzocht moeten worden.
Ruud van der Star