Alle scholen in Oisterwijk en Moergestel weer tip top na 8 jaar PrO
Op 27 februari 2014 hield Marjan Bastiaan , die met de verkiezingen afscheid neemt als fractievoorzitter van PrO, namens de gemeenteraad, een inleiding bij de afsluiting van het bouwen van brede scholen in onze gemeente.
Het bouwen van brede scholen was bij de start van PrO ons grootste speerpunt. En iederen kan zien wat het geworden is. Alle scholen in Oisterwijk en Moergestel staan er weer fris en fruitig bij. De woorden van Marjan brengen we met gepaste trots onder ieders aandacht.
Namens de gemeenteraad wil ik u meenemen op de reis die wij de afgelopen 7 jaren als raadsleden hebben gemaakt op weg naar 4 brede scholen, 4 genetwerkte scholen en een verbouwing van 2College Durendael in onze gemeente. We hebben voor wat betreft de huisvesting het eindstation bereikt: alle kinderen van 2 tot 18 jaar ontwikkelen zichzelf op dit moment in moderne, gezonde en bovenal inspirerende onderwijslocaties. Het is alle kinderen meer dan gegund. We zijn trots op het resultaat.
Het doel is bereikt. We hebben er 7 jaar over gedaan. Dat lijkt lang, bijna een heel leven van een kind op de basisschool. En toch is het snel gegaan. Is er een gemeente in Nederland die in 7 jaar zoveel scholen tegelijkertijd heeft verbouwd? Ik denk het niet.
Zo’n prestatie lukt alleen door intensief samenwerken, strakke leiding en goed projectmanagement. De raadsleden nemen uiteindelijk de financiële besluiten.
Toen wij, raadsleden, 7 jaar geleden van toenmalig wethouder Joop van Hezik hoorden dat hij voor alle kinderen in Oisterwijk nieuwe huisvesting wilde, keken we hem ongelovig aan. Ja, dat 1 of 2 scholen echt aan vernieuwing toe waren zag iedereen wel in, maar alle scholen? Was dat echt wel nodig? Joop geloofde in zijn missie: je mag geen enkel kind uitsluiten van goede Onderwijshuisvesting, dan zou het ongelijk verdeeld zijn in Oisterwijk.
Na veel discussies in de Raad waren uiteindelijk alle raadsleden het met hem eens. Wat zou het mooi zijn als ons dit ging lukken. Maar …. Het moest wel betaalbaar zijn. We stelden als raad een budget vast: daar moesten we 4 brede scholen en 4 genetwerkte scholen voor kunnen verbouwen.
In de jaren na dat historische moment in 2007 ontvingen we elk jaar wel een voorstel voor een project. Met natuurlijk altijd discussies over de investeringsbedragen en ook stevige inhoudelijke discussies over een school in een monumentaal pand, de noodzaak van een gymzaal bij elke brede school, afwikkeling van verkeer, de relatie tussen basisonderwijs en een huis voor senioren. Elke politieke stroming kon in deze discussie zijn opvatting over onderwijs naar voren brengen. En dat deden we ook volop. Vaak waren onderwijswoordvoerders in de raadzaal aanwezig. Ook mochten we kinderen verwelkomen in de raadzaal.
We praten nu vaak over de participatiesamenleving en hoe we daar als gemeente op in moeten springen. De discussies over de onderhuisvesting waren al voorbeelden van zo’n participatie samenleving. Kinderen, ouders, leerkrachten, overheid, buurtbewoners. Wie participeerde niet over dit onderwerp? Wellicht een idee om deze aanpak als voorbeeld te gebruiken bij de discussie over de participatiesamenleving. Oisterwijk doet het al.
Opvallend was dat in de raadsvergaderingen de discussie over de noodzaak voor verbouwing van alle scholen nooit meer werd gevoerd. Alle raadsleden waren overtuigd van de noodzaak van deze opdracht. Ook toen er in 2010 een bijna compleet nieuwe raad werd geïnstalleerd. Heel bijzonder.
Het is goed op enig moment te reflecteren op dit succesvolle project. Een megaproject waarin veel geld is geïnvesteerd en waarvan we nu de positieve maatschappelijke resultaten al kunnen oogsten.
De raad heeft moeilijke beslissingen moeten nemen. In een tijd waarop het economisch slechter ging. Dat ze deze besluiten kon nemen was het gevolg van goed projectmanagement binnen de gemeentelijke organisatie. We werden goed op de hoogte gehouden, wisten wat de financiële consequenties van onze beslissingen zouden zijn, kenden het tijdspad van implementatie. Kortom het project Onderwijshuisvesting was goed georganiseerd.
Namens de Raad wil ik alle betrokkenen vandaag feliciteren met het bereikte resultaat. In het bijzonder willen wij ook – en dat doen we bij hoge uitzondering – de organisatie bedanken voor het fantastische projectmanagement. Er zijn veel medewerkers betrokken geweest. Als dank voor iedereen daarom bloemen voor Miranda de Groot en Ad van Esch.
Marjan Bastiaan, raadslid en vice voorzitter van de gemeenteraad