Centrumplan Moergestel maakt tongen los
In de raad van 17 februari moesten de uitgangspunten en het proces voor het Centrumplan Moergestel worden vastgesteld. Nadat het onderwerp al breed besproken was in de commissie Ruimtelijke Zaken wat het opnieuw een onderwerp waar alle partijen wel een mening over hadden. En dat was ook het geval met de eigenaren van stukken grond binnen het centrumplan die dat door brieven aan de raadsleden en hun aanwezigheid op de publieke tribune duidelijk maakten.
De gemeente heeft erg lang geprobeerd één bestemmingsplan te ontwerpen voor het hele gebied, maar helaas waren er zoveel eigenaren en zoveel meningen dat het niet lukte het hele gebied integraal tot ontwikkeling te brengen.
Om toch bouwplannen van de grond te krijgen is uiteindelijk besloten het plan in delen te ontwikkelen. Het 1e deel is het Avang terrein. Daarover had de raad in november al met veel mokken een beslissing genomen. Immers Moergestel moet wel een dorp blijven waar ook plaats is voor betaalbare grondgebonden woningen. Ook liep de raad te hoop tegen het grote aantal geplande appartementen.
Het verzet bij het 1e plan was de reden dat het College van Burgmeester en Wethouders het plan bijstelden en voorstelden het aantal appartementen terug te brengen van 160 naar ten hoogste 100 stuks. Ook werd voorgesteld per deelplan 30% goedkope woningen te bouwen.
Maar ook nu bleek elke fractie zo zijn eigen variant te hebben bedacht. Het meest ver ging PGB die in detail wilde regelen wat waar gebouwd mocht worden. Ook AB had zo haar wensen vervat in een amendement en het CDA tenslotte kwam met een motie om eerst het woonwensenonderzoek af te wachten. Nou wordt er helemaal geen woonwensenonderzoek gedaan maar alleen een woonvisie opgesteld. Al met al werd het zo rommelig dat de burgemeester even de zaak wilde afblazen omdat hij zo geen zorgvuldige besluitvorming kon garanderen. Gelukkig wist Marjan Bastiaan hem op andere gedachten te brengen.
Als PrO waren en zijn wij van mening dat de raad de kaders stelt en zich niet met allerlei details moet bemoeien en dus steunden wij het voorstel van het College samen met de VVD.
Omdat de coalitiepartij PGB wel hetzelfde voor ogen hadden, nl. 30% goedkope woningen en zo veel mogelijk grondgebonden woningen werden we het na een schorsing en het wegstemmen van de motie en amendementen toch weer met z´n allen eens. Raadsbreed werd ingestemd met het voorstel van het college. Wij hadden ons doel bereikt!
En nu snel aan de gang.