College wil beginnen met de afbraak van sociaal Oisterwijk
De huishoudelijke hulp wordt algemene voorziening; niet sociaal, onverantwoorde gevolgen en te grote risico’s.
Het college van Oisterwijk stelt aan de raad voor om de eenvoudige huishoudelijke hulp ( in het jargon HBH1) met ingang van 1 januari 2015 een zogenaamde “ algemene voorziening” te maken. Het klinkt goed, maar voor PrO is dat niet sociaal, heeft het onverantwoorde gevolgen en er kleven grote risico’s aan. Het is gewoon verhullend taalgebruik voor ordinair bezuinigen van een bedrag van 700.000 euro zonder de gevolgen te overzien.
Wat gaat er gebeuren ?
Om te kunnen besparen wordt eenvoudige ondersteuning (schoonmaken woning, wassen, strijken en bed opmaken) vanaf 1 januari 2015 beschouwd als algemene voorziening. In gewoon Nederlands betekent dit dat iedereen deze zorg zelf moet regelen en betalen. Alleen voor mensen met een laag inkomen (bijstandsniveau) is een financiële tegemoetkoming in de kosten voor huishoudelijke ondersteuning mogelijk via de bijzondere bijstand.
Niet sociaal
Wij vinden dat niet sociaal omdat mensen niet voor niets een beroep doen op ondersteuning als ze dingen niet meer kunnen. Niemand kiest voor de gevolgen die hem of haar overkomen door ziekte, bijzondere omstandigheden of ouder worden. In een solidaire samenleving ondersteunt onze gezamenlijke overheid mensen met problemen. Daar mag geen discussie over zijn. En daarbij lijkt het heel eenvoudig om een onderscheid te maken tussen zogenaamd eenvoudige hulp en meer ingewikkelde hulp. Maar bijna altijd zit onder zo’n eenvoudige vraag veel meer. Denk aan eenzaamheid, financiële zorgen en vragen rond de gezondheid.
Onverantwoorde gevolgen
Allereerst denken wij dat wanneer dit doorgaat er onvoldoende onderzoek komt naar wat er echt aan de hand is met mensen. Gedreven door de noodzaak om te bezuinigen zullen mensen te snel doorgestuurd worden naar een zorgaanbieder zonder dat er een volledig onderzoek uitgevoerd wordt naar de problemen die deze mensen hebben.
Ook voorzien wij grote financiële problemen.
Zo’n 500 inwoners uit Oisterwijk gaan de kosten zelf betalen als deze plannen doorgaan. Verwacht wordt dat 25% van dit aantal (als zij het aanvragen!) hiervoor bijzondere bijstand kunnen krijgen. 375 inwoners hebben teveel inkomen en betalen de kosten dus helemaal zelf. En daarbij gaat het niet om kleine bedragen. Een echtpaar dat minder verdient dan 29.000 euro bruto per jaar ( 2.400 euro per maand) komt in aanmerking voor bijzondere bijstand, maar gaat er toch 50 euro netto per maand op achteruit. Dit omdat je maar maximaal 1800 bijzondere bijstand per jaar kunt krijgen. En voor een echtpaar dat samen 35.000 euro ( 2916 euro per maand) verdient is de achteruitgang wel 100 euro per maand. Zij krijgen namelijk geen bijzondere bijstand.
Daar komt nog bij dat als je van huishoudelijke ondersteuning een algemene voorziening maakt de kosten die iemand daarvoor betaalt ook niet meer meetellen voor het bepalen van je maximale eigen bijdrage als je nog meer voorzieningen nodig hebt vanuit de AWBZ of Wmo. Landelijk is namelijk bepaald dat het zogenaamde CAK bijhoudt hoeveel mensen totaal kunnen en mogen betalen aan eigen bijdrage voor voorzieningen. Als het maximum daarvan bereikt hoef je niet meer te betalen voor voorzieningen. Het voorstel van het college maakt dat mensen met meer problemen daardoor nog harder gepakt worden.
Grote risico’s
Wij voorzien dat door het invoeren van deze maatregel dat veel mensen te laat een beroep gaan doen op voorzieningen omdat het veel meer geld gaat kosten. En dan zijn de sociale gevolgen meestal nog erger.
En daarnaast is het nog maar de vraag of het juridisch mag. De rechter heeft bepaald aan welke eisen een algemene voorziening moet voldoen. De voorziening moet er ook daadwerkelijk zijn, hij moet niet te duur zijn en hij moet passend zijn. Daarin ondersteund door deskundigen denken wij dat het toepassen van het voorstel van het college zal leiden tot veel juridische procedures met een grote kans dat alsnog huishoudelijke ondersteuning toegekend moet worden op grond van de Wmo als maatwerkvoorziening.
En dan wordt die voorziene bezuiniging van ruim 700.000 euro niet gehaald. Als PrO geven we dan duidelijk de voorkeur aan het handhaven van de huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening. Benieuwd of de grote coalitie van AB, VVD en PGB er ook zo over denkt.
Meer informatie bij ons raadslid Jan de Laat, jdlaat@me.com