Fractievergadering in de Tiliander
Aanstaande woensdag, 25 maart, staat er weer een fractievergadering gepland. Deze keer vergaderen we in de Tiliander.
Voorafgaand aan deze vergadering vindt het inloop-halfuur plaats. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom voor vragen, opmerkingen of om gewoon eens kennis te maken met de fractieleden. Om 20.00 uur starten we met de fractievergadering.
Een heel volle programma voor onze fractievergadering van aanstaande woensdag.
De volgende punten staan op de agenda. Bij elk punt wordt in het kort toegelicht waar het over gaat.
Daarnaast besteden we ook nog aandacht aan Taxandria Atletiek en komt de discussie rondom het zwembad aan bod.
1. voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant.
27 gemeenten in Brabant hebben samen een GGD, de gemeenschappelijke geneeskundige dienst. Die betalen ze ook samen. Aan de raad wordt nu gevraagd om aan te geven of men het eens is met het voorstel van de GGD voor minder uitgaven.
2. Jongerenwerk Moergestel. PrO heeft dit op de agenda van de commissie gezet. Het college wil stoppen met het geven van geld aan het jongerenwerk in Moergestel. Wij willen graag van de commissie weten of dat wel zo verstandig is om dat meteen te doen. Wij willen daarvoor liever wachten op de aanbevelingen van het Senioren Kennisnet, een aantal deskundige vrijwilligers uit onze gemeente.
3. Stand van zaken decentralisaties
4. Individuele studietoelage voor jongeren in de bijstand. De laatste raadsvergadering heeft de meerderheid van de raad ( PrO samen met AB) gezegd dat dat omhoog moet van 100 euro naar 300 euro in de maand. Er blijkt nu dat vanwege belastingregels naar 225 euro netto moet.
5. Archiefverordening
In de archiefverordening staat hoe de gemeente haar archief moet behoren. Daarin moeten een paar dingen gewijzigd worden om weer aan de eisen van deze tijd te kunnen voldoen.
6. Onderzoek Rekenkamercommissie
De onafhankelijke Rekenkamercommissie ( een commissie van deskundigen die per jaar op enkele onderdelen bekijkt of de gemeente goed haar werk doet) heeft bekeken hoe door de raad, het college en de organisatie omgegaan is met aanbevelingen die zij in haar rapporten de afgelopen jaren heeft gedaan. Daarin kan nog wel het nodige verbeteren is de conclusie. Hoe gaan we dat doen ?
7. De samenwerking van de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk.
Door een werkgroep uit de raden van deze gemeenten is een voorstel gemaakt waarin aangegeven wordt waaraan zo’n samenwerking moet voldoen. De raad van Oisterwijk moet nu beslissen of ze het eens is met die uitgangspunten.
8. Risicoprofiel veiligheidsregio
Alle 27 gemeenten van Midden en West Brabant werken samen aan veiligheid. Aan alle raden wordt gevraagd om aan te geven of ze het eens zijn met een risicoprofiel wat voorgesteld wordt door die veiligheidsregio.
9. Afhandeling klachten geur en geluid
PrO heeft vragen bij de manier waarop klachten rond geur- en geluidshinder worden afgehandeld. Het komt veel te veel voor dat inwoners met hun opmerkingen heen en weer gestuurd worden tussen omgevingsdienst, de gemeente en de politie. Wie is nu waar voor en wie handelt dat af ? Wij willen daar een discussie over met de commissie en het college. Doel is natuurlijk dat dit opgelost gaat worden.
10. Correctieve herziening bestemmingsplan buitengebied
De Raad van State heeft het door de raad vastgestelde bestemmingsplan afgekeurd. Daarom moet het op onderdelen gecorrigeerd worden. Natuurlijk gaat het voor een belangrijk gedeelte over de mogelijkheden van de intensieve veehouderij in het buitengebied. Hoever gaan we daar in bij de verschillende plannen ?
11. Bestemmingsplan KVL
Voor de KVL moet ook het bestemmingsplan nog vastgesteld worden.
12. Welstandsnota Oisterwijk
Een paar jaar geleden is welstand ( een schoonheidstoets voor bouwplannen) in Oisterwijk afgeschaft en vervangen door algemenere regels, zogenaamde beeldkwaliteitsplannen. Nu stelt het college voor dat definitief te gaan doen. De afgelopen paar jaar zijn er namelijk geen problemen geweest.
13. Bestemmingsplan Centrum
Ook bij het bestemmingsplan Centrum heeft de Raad van State gezegd dat het bestemmingsplan op onderdelen aangepast moet worden. Het belangrijkste onderdeel is daarbij het onmogelijk maken van een vestiging van een supermarkt (Aldi) aan de Kerkstraat
14. Uitgangspunten bomenverordening
Het college stelt voor om enkele uitgangspunten voor de bomenverordening vast te stellen. In de Bomenverordening wordt geregeld wat je moet doen om een boom te mogen kappen en welke bomen niet gekapt mogen worden om dat ze van bijzondere waarde zijn.
15. Aansluitverordening riolering
Er komt een aansluitverordening ( een soort gemeentelijke wet) om te regelen het aansluiten op het riool goed geregeld is. Tot nu toe gebeurde dat op basis van richtlijnen, maar dat blijkt onvoldoende om altijd goed op te kunnen treden.