PRO kiest zorgvuldige invoering Omgevingswet
Binnen twee maanden een bouwvergunning voor een appartementencomplex of bedrijfsgebouw direct achter je huis? Als in op 1 januari 2023 de Omgevingswet wordt in gevoerd zou dat zo maar kunnen gebeuren. Waar nu een aanpassing van het bestemmingsplan een langdurig proces is kan een dergelijk plan straks binnen 2 maanden vergund worden.
Zonder in te gaan op de details van de Omgevingswet heeft deze veel gevolgen voor inwoners. De nu vaak trage processen om te kunnen bouwen worden verkort, maar een gevolg daarvan is dat de invloed van de gemeenteraad kleiner wordt. De Omgevingswet verwacht wel dat ontwikkelaars in dialoog gaan met de buurt. Het college van Oisterwijk wil dat in veel gevallen niet verplicht stellen. De gevolgen daarvan zijn eigenlijk niet goed in te schatten. Als alles goed gaat en door de ontwikkelaar oog en aandacht voor de omgeving is er geen probleem, maar helaas is dat niet altijd het geval.
De problemen ontstaan als de ontwikkelaar de buurt eigenlijk niet belangrijk vindt. Door adviesbureaus zullen plannen geschreven worden die perfect passen binnen gemeentelijke visies. Binnen een gestuurde dialoogsessie, toevallig net in een vakantieperiode, zal worden voldaan aan de vereisten, maar er wordt niet echt rekening gehouden met de belangen van de omgeving. Het college gaat uit van de informatie van de ontwikkelaar en besluit de ontwikkeling toe te staan. Zoals de plannen nu voorgelegd zijn, hoeft het college de gemeenteraad daar niet bij te betrekken. PRO maakt zich daar ernstige zorgen over, en pleit ervoor zaken die de omgeving direct raakt via de gemeenteraad te laten lopen.
Waar op dit moment de gemeenteraad bijna altijd een besluit moet nemen, en bij hun overwegingen rekening kan houden met de maatschappelijke gevoeligheden, zal dat straks in veel gevallen niet meer gebeuren. PRO is bang dat daarmee het recht van de sterkste, de slimste en de rijkste alleen zal tellen. Op dat moment is de enige optie voor inwoners nog een bezwaar procedure, en daarna een beroep bij de rechter. Een ingewikkeld proces wat veel tijd en mogelijk veel geld kost. Ook hier trekken inwoners vaak aan het kortste eind t.o.v. ontwikkelaars welke meer mogelijkheden hebben om adviseurs en advocaten in de schakelen.
Op 21 april neemt de gemeenteraad een besluit in welke gevallen een dialoog verplicht is en welke gevallen de gemeenteraad een advies moet geven aan het college. PRO pleit ervoor om de invloed van de gemeenteraad, maar vooral die van de buurt, groter te maken dan in de plannen die nu voor liggen.