PrO lokt discussie uit!
Tijdens de commissievergadering Inwonerszaken op 24 januari jl. zocht PrO bewust de discussie met de overige fracties de volgende raadsvoorstellen:
- Begeleiden van AWBZ naar WMO
- Oisterwijk aan Z
- Bijstandsuitkeringen (Verzamelverordening WWB, Ioaw, Ioaz en Bbz 2013)
Begeleiden van AWBZ naar WMO
PrO is van mening dat de kadernota duidelijk is en PrO omarmt de uitgangspunten uit de nota, maar zou wel een aanvulling willen zien op de uitgangspunten:
- Wederkerigheid
- eigen kracht en verantwoordelijkheid;
- informeel wat kan, formeel wat nodig is;
- de vraag van een cliënt en zijn omgeving staat centraal;
- lokaal wat kan, regionaal wat meerwaarde heeft;
- sturen op resultaten;
- betaalbaarheid.
PrO vindt het belangrijk om de burger en zijn (waar mogelijk) eigen regie centraal te stellen en vindt dat dit uitgangspunt ook opgenomen moet worden in de kadernota.
Ook is PrO van mening dat bij een integrale benadering ook de AWBZ-zorg betrokken moet worden. Belangrijkste is dat burgers de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben al of niet met hulp van de omgeving (familie, buren, kennissen en indien nodig de gemeente en PrOfessionele zorgaanbieders).
PrO heeft het College verzocht om bij de ontwikkeling van de uitgangspunten de burgers van Oisterwijk (SKN), Het SSPO en de Wmoraad) actief te betrekken.
Wij vinden dat gezocht moet worden naar alle oplossingen die burgers kunnen ondersteunen of dat nu de wijkzuster is, een PGB of andere oplossingen om deze ondersteuning te bieden.
Oisterwijk aan Z
De gemeenteraad wil een doorontwikkeling van de gemeente Oisterwijk naar een zgn. ‘netwerkgemeente’. Kern van een netwerkgemeente is de aanwezigheid van een sterk sociaal netwerk waarin alle burgers (met of zonder beperking) elkaar actief helpen en ondersteunen. Het college heeft uitgesPrOken dat zij burgerbetrokkenheid en burgerparticipatie een hoge prioriteit geven en met burgers in gesprek wil.
De gemeente moet het kader loslaten waarin ze gewend is om te zorgen, verantwoordelijkheden over te nemen en alles vertaalt in rechten en plichten voor burgers. De gemeente gaat op zoek naar een dialoog waar co-creatie, wederkerigheid en vertrouwen in en met de omgeving centraal staat.
PrO vindt het prima dat de gemeente met de burgers in gesprek wil en onderschrijft het ‘loslaten’ door de gemeente.
Bijstandsuitkeringen (Verzamelverordening WWB, Ioaw, Ioaz en Bbz 2013 bijstandsuitkeringen)
Met dit raadsvoorstel moet de gemeente uitvoering geven aan de nieuwe Fraudewet, die de regels aanscherpt voor handhaving en sanctiebeleid binnen de Sociale Zekerheid.
Wanneer iemand dien een uitkering heeft bij herhaling en verwijtbaar niet meewerkt aan de inlichtingenplicht (verstrekken van informatie nodig voor het wel of niet toekennen van een uitkering) kan een boete worden opgelegd.
Wanneer iemand bij herhaling in de ‘fout’ gaat kan het College besluiten om een boete op te leggen die in de eerste maand volledige wordt verrekend met de uitkering. Het kan dus voorkomen dat iemand daardoor niet kan voorzien in de primaire levensbehoeften (zoals eten en drinken).
PrO vindt dat er een nuance aangebracht zou moeten worden als er kinderen bij betrokken zijn. Wanneer iemand willens en wetens ‘in de fout’ gaat moet hij of zij gestraft worden, maar wanneer daardoor de kinderen van deze persoon daarvan de dupe worden is dat voor PrO onacceptabel. PrO vindt dat in die gevallen dit beleid niet toegepast zou mogen worden. Om die reden wil PrO dit voorstel dan ook bespreken in de raadsvergadering van 7 februari.