PRO: ‘Woningnood aanpakken met 35% sociale woningbouw in ieder project’
Al sinds het aantreden van de nieuwe coalitie in Oisterwijk in januari 2021 is de discussie over hoe we aan goedkopere en meer woningen komen in onze gemeente nog heviger dan die vorige periode al was. Partijen lijken de verwijten naar elkaar heen en weer te smijten, maar met verwijten worden geen huizen gebouwd. PRO denkt dat we met steken naar elkaar geen steek verder komen. We komen pas meer in de richting van betaalbare woningen als voortaan in elk plan minstens 35 % sociale huurwoningen met een huurprijs onder de grens van de huurtoeslag gebouwd worden. En als dat niet opgepikt wordt door de partijen in de markt moet de gemeente zelf maar deze woningen gaan bouwen.
De woningen die in onze gemeente beschikbaar komen op de koopmarkt zijn heel duur. Zo duur zelfs dat gezinnen met 1,5 keer een MBO-inkomen die niet kunnen betalen. De koopmarkt is gewoon overspannen. Er is veel meer vraag dan aanbod omdat er te weinig huizen zijn, dan gaan de prijzen omhoog. Dat komt omdat Oisterwijk een aantrekkelijke gemeente is om in te wonen en omdat er veel te weinig huizen worden bijgebouwd. Aan dat eerste kan en wil PRO echt niets veranderen; Oisterwijk moet een aantrekkelijke woongemeente blijven, en dan hebben we het ook over Moergestel, Haaren en Heukelom.
Waar we als gemeente wel iets aan kunnen doen, is het bouwen van meer woningen. Iedere keer komen er weer argumenten op tafel dat ‘het voor de projectontwikkelaar niet te betalen is’ en ‘dat het te weinig geld oplevert’. Voor PRO zijn dat geen argumenten. We hebben samen afgesproken om meer 35% sociale woningen te bouwen, en dan moeten we ons daar ook aan houden. We wisten dat het financieel minder aantrekkelijk is voor de gemeente om goedkope woningen te bouwen. Voor PRO is de spaarpot van de gemeente niet de prioriteit. We zitten hier om woningen te bouwen en iets voor de inwoner te betekenen. Je kunt helaas niet beide hebben in deze situatie.
PRO kiest er daarom voor om voorlopig bij elk bouwplan minstens 35 % sociale huur als voorwaarde te stellen. Want als er niet in alle projecten sociale woningbouw komt, betekent dat waarschijnlijk dat op ‘eigen’ locaties alleen máár sociale woningen moeten komen om aan de doelstelling van de coalitie te voldoen. Door veel sociale huurwoningen te bouwen komt er meer woningaanbod, daardoor komt er druk op de prijzen va de koopwoningen waardoor de krankzinnige vraagprijzen dalen. Als de daarvoor aangewezen partijen, zoals de woningcorporaties, geen brood zien in sociale woningbouw dan moet de gemeente zelf het initiatief gaan nemen.
Vaak krijgen we dan de kritiek dat dit niet haalbaar is. Het realiseren van deze woningen bleek echter tussen 2006 en 2010 (met een PRO-wethouder met Volkshuisvesting in zijn portefeuille) wel mogelijk. PRO denkt dat het dus nu ook moet lukken, als we samen écht onze schouders eronder zetten. Deze woningen gaan er niet komen door alleen maar met modder naar elkaar te gooien, maar door samen te werken en samen te kiezen voor deze sociale woningen.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.