Project Gerrithoeve
De Gerrithoeve ligt in een ‘extensiveringsgebied natuur’ aan de Kollenburgerbaan. Een extensiveringsgebied natuur is een ‘ruimtelijk begrensd gedeelte van een reconstructiegebied met het primaat wonen of natuur, waar uitbreiding, hervestiging of nieuwvestiging van in ieder geval intensieve veehouderij onmogelijk is of in het kader van de reconstructie onmogelijk zal worden gemaakt’.
Op dit moment zijn op het perceel van de Gerrithoeve een ‘intensieve veehouderij’ , een horecagelegenheid voor dagrecreatie en een minicamping gevestigd.
Omdat intensieve veehouderij volgens de reconstructiewet niet gewenst is in dit extensiveringsgebied wordt door het college van B&W voorgesteld de ‘intensieve veehouderij’ in te ruilen voor een ‘landschapscamping’ met 123 campingplaatsen en zo’n 20 vakantie eenheden in 4 nieuwe gebouwen.
Vanuit de eerder ingenomen standpunten van PrO zou je bij een eerste beschouwing enthousiast worden bij zo’n initiatief. Immers, PrO heeft zich altijd tegen de intensieve veehouderij gekeerd en dit is dan een unieke mogelijkheid zo’n bedrijf op te ruimen.
Echter, PrO is het meest gekant tegen de intensieve veehouderij en de megastallen omdat hierbij grote hoeveelheden dieren op een klein oppervlak worden geplaatst. Dit leidt tot veel ziektes die zoals bekend ook bewoners in de omgeving treffen. Verder veroorzaken dit soort bedrijven enorme stankoverlast waardoor bewoners van het gebied buiten hun schuld in onaangename leefomstandigheden terecht komen en ook hieruit ontstaan weer gezondheidsklachten.
Kijken we naar de ligging van de Gerrithoeve dan is bovenstaande niet of nauwelijks het geval. Er zijn nauwelijks direct omwonenden en er komen geen klachten over het bedrijf uit de omgeving.
Campingplannen
De gewenste camping in dit gebied voldoet niet aan de door de provincie geformuleerde beschrijving van een extensiveringsgebied natuur. Immers dat heeft het primaat wonen of natuur. De camping voldoet ook niet aan het onlangs vastgestelde bestemmingsplan buitengebied. Daarin heeft de raad aan de Oirschotsebaan heel duidelijk een ‘projectlocatie recreatie’ aangewezen waar nieuwe recreatiebedrijven of bedrijven, zoals De Reebok, die moeten verplaatsen zich onder bepaalde voorwaarden mogen vestigen. Op deze projectlocatie is nog volop plaats en dan is het ongepast om op een steenworp afstand met opnieuw een campinginitiatief te komen.
Als je daarbij ook alle initiatieven in de omgeving van dit gebied in ogenschouw neemt, dan moet je wel tot de conclusie komen dat de druk op het buitengebied onderhand genoeg is. Ik zet alle plannen even op een rijtje:
Fikse uitbreiding camping ‘De Boskant’, aanleg landgoed ’t Lot, aanleg wellnesscentrum aan de Fransebaan, projectlocatie recreatie met een dubbelgrote Reebok, recreatieplas, golfbaan en tweede camping, uitbreiding minicampings in dit gebied van 15 naar 25 plaatsen en Landgoed De Logt met daarbij een ‘mestvergistingsinstallatie’.
Verkeer
Niet alleen komt het gebied zo compleet vol te zitten en blijft er nauwelijks vrije recreatieruimte over, maar al deze activiteiten zullen tot enorme verkeersstromen leiden op de Oirschotsebaan en Gemullehoekenweg en dus ook door het dorp. Het buitengebied moet buitengebied blijven. Daarvoor komen mensen naar Oisterwijk. Gaan we op deze voet door dan zullen wegen moeten worden aangepast, oversteken over de Oirschotsebaan van stoplichten moeten worden voorzien, enz.
Dit is niet waar PrO voor kiest.
Standpunt
Op grond van bovenstaande afweging zullen wij dan ook het Plan Gerrithoeve niet steunen en dat via een amendement duidelijk maken. Nu starten met een bestemmingsplan is veel geld uitgeven en valse hoop creëren bij de initiatiefnemers.