Torenhoge winsten niet de oorzaak maar gevolg.
Afgelopen week kwam door onderzoek van ‘Follow the Money’ en het Brabants Dagblad naar buiten dat sommige kleine aanbieders in de (jeugd-)zorg enorme winsten maken. Een niet goed te praten verschijnsel. Maar dat is niet de oorzaak dat het nog niet overal goed gaat en ook niet de reden dat gemeenten grote tekorten hebben in de zorg. Dat komt mede, omdat gemeenten van het rijk een slechtwerkend systeem (gebaseerd op uitgangspunten, zoals marktwerking, aanbesteding en zelfredzaamheid) met te weinig geld uit moeten voeren. PRO denkt daar al lang anders over.
De gemeente moet veel meer gaan sturen op dit terrein. Dat kan als je veel minder aanbieders hebt. Verlaat het principe van marktwerking en aanbestedingen van de zorg, dat is geen markt! Je kunt niet sturen op 270 verschillende zorgaanbieders; dan heb je pas laat in de gaten dat daar te veel winst wordt gemaakt.
Je moet je veel meer richten op “samenredzaamheid” in buurten en wijken. Dan krijgt preventie echt een kans. Stel grenzen aan de “ zelfredzaamheid”. Dat werkt vooral prima voor mensen die de weg wel weten, maar mensen die het echt nodig hebben, zien door de bomen het bos niet meer. En dan komen die niet of veel te laat op de juiste plek.
En daarom staat in het verkiezingsprogramma van PRO (zie www.pro-oisterwijk.nl) dat we willen dat de gemeente het voortouw neemt om de samenleving in zijn geheel (inwoners, maatschappelijke organisaties en sociaal ondernemers) uit te dagen plannen in te dienen voor betere zorg. We leggen de nadruk op preventie, zoveel mogelijk op buurt- en wijkniveau, met een beperkt aantal betrouwbare aanbieders.
Tot er nieuwe afspraken zijn, moeten we ons in de regio en de gemeente houden aan het huidige systeem. Waarbij we er landelijk op aan moeten dringen het systeem van aanbesteding en marktwerking los te laten. Zorg is geen markt! Dat zou je kunnen zien als een stemadvies voor maart 2021.