Lijsttrekker Myrte Hesselberth vertelt je in deze video in het kort waar PRO voor staat en wat onze belangrijkste programmapunten zijn voor de verkiezingen van 2020.
Waaraan mag u PRO voor de raadsperiode 2020-2025 aan houden?
We geven uiteindelijk alleen ruimte voor natuurinclusieve kringlooplandbouw. Dat is nieuwe boerenwijsheid in de gemeente Oisterwijk.
EEN GROENE, SOCIALE EN VOORUITSTREVENDE GEMEENTE OISTERWIJK
PRO is de progressieve partij van de gemeente Oisterwijk (Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk). En dat zegt op zich nog niet veel, want progressiviteit, wat is dat? Voor ons is progressiviteit de moed om het anders te durven doen. Om te erkennen dat ‘vroeger’ niet altijd beter was, maar dat we juist onze lessen uit het verleden moeten trekken en die meenemen naar de toekomst. Dat we niet moeten blijven hangen in ‘vroeger’, maar dat we vooruit durven gaan naar morgen en op een duurzame en eerlijke manier leven. Zodat niet alleen wij kunnen genieten van onze prachtige wereld, maar ook de mensen die na ons komen.
PRO is een partij met idealen, wij streven naar een groene, sociale en gezonde gemeente. PRO staat voor een samenleving waarin iedereen meedoet. Voor een gemeente waar eerlijk delen en verbinding voorop staat, ongeacht afkomst, inkomen, gender, seksualiteit of kleur. Bij ons staan groen en samen voorop en wij geloven dat écht biodiversiteitsbeleid positief werkt. Want natuur en groen dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen én aan een aantrekkelijke en leefbare gemeente.
De rode draad in ons verkiezingsprogramma is verandering. De wereld staat op een keerpunt. De coronacrisis heeft laten zien dat het anders kan en anders moet. Nederland zal daarbij niet achter kunnen blijven en ook de gemeente Oisterwijk zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen. PRO is een partij die het anders durft te doen en daarbij mensen, dieren en onze aarde voorop durft te stellen. Omdat we de wereld waar we op leven moeten delen met elkaar en de dieren. Als iedere gemeente, hoe klein of groot ook, haar verantwoordelijkheid neemt om het anders te doen zetten we grote stappen. Omdat wij geloven in de kracht van samen. Als het aan ons ligt kan het nog voortvarender en kunnen we nog meer veranderingen doorvoeren. Door meer te investeren in duurzaamheid, door de toegankelijkheid van voorzieningen voor iedereen te verbeteren en tot slot de maatschappelijke kloof in de samenleving te dichten.
Verandering is broodnodig. Vooral het klimaatprobleem en de verandering naar duurzame energie vraagt om een doortastend beleid van de overheid. Dus: we kunnen niet meer wachten, het roer moet om.
PRO Oisterwijk
SAMENREDZAAMHEID ALS ‘HET NIEUWE NORMAAL’
Financiële redenen mogen geen rol spelen bij het verlenen van zorg aan onze inwoners.
We hebben meer aandacht voor preventie en brengen de zorg dichter bij de inwoners, zo veel mogelijk op buurt- en wijkniveau.
Soms brengt het ergste ook het beste in mensen boven. De coronacrisis heeft in veel mensen, organisaties, verenigingen, bedrijven, ondernemers, mantelzorgers en anderen het beste en meest creatieve naar boven gebracht. Het coronavirus sluit op en maakt sociaal contact lastig. Dat geldt voor iedereen, maar is vooral voor kwetsbare inwoners mentaal en fysiek erg ingrijpend. Al die ideeën, al die creativiteit en sociale kracht moeten we koesteren en inzetten in een wereld na corona. We moeten het samen doen, daarom zet PRO in op samenredzaamheid als het nieuwe normaal.
Die ‘samenredzaamheid’ is de tegenhanger van de eenzijdige focus de afgelopen jaren op ‘zelfredzaamheid’. Samenredzaamheid betekent dat een inwoner zichzelf met behulp van het eigen sociale netwerk kan redden. Het gaat om samen, niet alleen. Samen met de omgeving, buurtgenoten, familie en vrienden komen mensen heel ver. Niet voor niets is het motto in deze coronacrisis: ‘alleen samen’. De coronacrisis laat de sociale veerkracht en gemeenschapszin van onze gemeenschap in moeilijke tijden zien, het toont hoe sterk we door solidariteit zijn. De vraag en uitdaging is hoe we deze samenredzaamheid behouden en het uitgangspunt van het ‘nieuwe normaal’ maken. PRO wil zeker niet terug naar de wereld vóór corona, de wereld die corona heeft gecreëerd. PRO wil samen, met inwoners, ondernemers, verenigingen en anderen in onze gemeente, een nieuw normaal creëren waarin solidariteit en samenredzaamheid voorop staan.
DUURZAME ONTWIKKELING ALS LEIDRAAD (GLOBAL GOALS)
Global Goals worden een integraal onderdeel van beleid. Daarvoor krijgt ieder raadsvoorstel een paragraaf ‘Global Goals’. We meten tweejaarlijks met de hele samenleving hoe de gemeente daarmee vordert.
We PROmoten Global Goals bij inwoners, raadsleden en organisaties met voorlichting en awards. Dat leggen we vast in een actieplan, voor 1 april 2021.
Oisterwijk heeft in 2019 de campagne ‘gemeenten4GlobalGoals’ onderschreven. PRO vindt deze Global Goals belangrijk, maar constateert dat inwoners daarvan in de praktijk nog niet veel merken. Wat zijn Global Goals eigenlijk en wat is de visie van PRO? De Verenigde Naties hebben in 2015 bepaald dat we onze wereld moeten verduurzamen. Het plan is een duurzame wereld waar we internationaal, nationaal en lokaal onze verantwoordelijkheid nemen voor de toekomstige generaties. Duurzaam op sociaal, fysiek en economisch gebied. Om dit te bereiken is een wereldwijde duurzaamheidsagenda vastgesteld, met hieraan zeventien doelen gekoppeld. Zo kan ieder land en dus iedere gemeente op basis van deze doelen (Global Goals) zien wat nationaal en lokaal nodig is om het gezamenlijke doel te bereiken: een eerlijke en duurzame wereld.
PRO wil Oisterwijks beleid aan laten sluiten bij de wereldwijde duurzaamheidsagenda. Want we zijn medeverantwoordelijk voor mondiale uitdagingen. De zeventien doelen hebben raakvlakken met de Oisterwijkse samenleving. Denk aan ongelijkheid, maatschappelijke integratie, prettige en veilige leefomgeving, duurzame productie en consumptie, participatie. Door in Oisterwijk aan deze doelen te werken, creëren we een gelukkig, gelijk, gezond, geëmancipeerd en groen Oisterwijk. Daarnaast dragen we ook een steentje bij aan een eerlijke en duurzame wereld.
Wat nodig is, is een totaalvisie. Een visie die de inwoners ‘uitdaagt’ om de Global Goals samen te realiseren, met een overheid die inwonersinitiatieven en ervaringsdeskundigen ondersteunt en faciliteert. Samenwerking is namelijk een van de belangrijkste doelen.
PRO gaat in denken en handelen uit van Global Goals en toetst het Oisterwijks beleid hieraan. Wij willen dat in iedere beleidsnotitie aandacht is voor de Global Goals. De komende jaren zullen we de thema’s van Global Goals verder uitwerken. De Global Goals zijn voor PRO de leidraad van de duurzame ontwikkeling van onze mooie gemeente. Een Oisterwijk voor de toekomst.
GELIJK, GELUKKIG EN GEËMANICIPEERD
We dagen inwoners en sociale ondernemers uit zelf concrete verbeterpunten te benoemen voor hun eigen omgeving en voor het sociale domein. We maken daarvoor budget vrij.
We starten een pilot door inwoners, die via de Participatiewet een uitkering krijgen, een basisbaan aan te bieden. In plaats van een uitkering krijgen inwoners, die geen kans hebben op de arbeidsmarkt en vaak al jaren thuiszitten, een basisbaan. Daar worden ze zelf beter van en kunnen ze een waardevolle bijdrage aan onze samenleving leveren.
Het terugbrengen van ongelijkheid is voor PRO een belangrijk punt. Wij zien Oisterwijk als een inclusieve samenleving. Dat is een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en waaraan iedereen deel kan nemen, ondanks belemmeringen als een beperkt inkomen of ziekte/handicap. Een samenleving waarin plaats is voor onderlinge verschillen, geaardheid en diversiteit, en iedereen gelijk en gelijkwaardig is. Zodat inwoners met verschillende culturele achtergronden elkaar vanuit diverse waarden en normen positief kunnen aanvullen. En een samenleving die uitgaat van ‘positieve gezondheid’, waarin iedere Oisterwijker de regie over ieders eigen leven kan voeren.
Mooi voorbeeld is het initiatief om als Oisterwijk, in navolging van Haaren, een ‘regenbooggemeente’ te worden. Zodat we ons actief inzetten voor de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van de LHBTQI+ gemeenschap. Mooi voorbeeld zijn ook de Dementie Coöperatie Oisterwijk en Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG) Haaren, met als motto ‘vergeet dementie, onthou de mens’, om aandacht te vragen voor deze ziekte en hoe we hiermee als samenleving om kunnen gaan.
Een inclusieve samenleving is een sociaal veerkrachtige samenleving. Een samenleving waarin ‘zelfredzaamheid’ (eigen kracht en persoonlijk netwerk) ‘samenredzaamheid’ (solidariteit en gemeenschapszin) nadrukkelijk aanvult. Beide zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een inclusieve samenleving stelt welzijn boven welvaart. Welzijn gaat over welbevinden: wat ervoor zorgt dat je je goed voelt, wat jou gelukkig maakt. Dat is vaak immaterieel: een goed contact met je buren, een prettige leefomgeving, deel kunnen nemen aan de samenleving. En ja, daarvoor is een zekere mate van materiele welvaart nodig. Maar dat is niet waar het alleen om draait bij een gelukkig leven.
Een inclusieve samenleving is ook een geëmancipeerde samenleving die zelf uitdagingen aangaat, zelf het voortouw neemt. Wat in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) het ‘uitdaagrecht’ genoemd wordt. Het recht van groepen inwoners in buurten en wijken om de overheid uit te dagen als zij menen het ‘beter, sneller, goedkoper’ te kunnen doen dan de overheid waar het gaat om bijvoorbeeld zorg of hun eigen leefomgeving. Dat geldt niet alleen voor groepen inwoners, maar ook voor ondernemers, bedrijven, verenigingen en organisaties. Samen staan we aan de lat.
CULTUUR ALS LEVENSBEHOEFTE
We vragen kunstenaars en musici zich in te zetten voor cultuureducatie en zelfontplooiing voor de hele Oisterwijkse samenleving.
We verbinden de cultuursector met zorg en onderwijs.
Waarom is cultuur zo belangrijk in onze samenleving? Cultuur vermaakt, ontroert, prikkelt, verrast, zet ons aan het denken en brengt ons samen. Cultuur maakt dat mensen elkaar ontmoeten en cultuur maken we samen in tal van activiteiten. Zo staan onze reuzen voor ons ‘immaterieel erfgoed’, onze identiteit (en een Haarense reus is in de maak). Theatervoorstellingen krijgen een unieke dimensie in het Natuurtheater. Professionele kunst draagt bij aan de culturele uitstraling onze de gemeente. Amateurkunst is daarnaast ook belangrijk voor de sociale samenhang in Oisterwijk. Cultuur beïnvloedt de kwaliteit van leven, omdat je van cultuur kunt genieten. En ga zo maar door.
Wij zien cultuur als een levensbehoefte voor onze gemeente, voor elke dorpskern en vooral ook voor ieder individu. Daarom draagt cultuuronderwijs en -deelname bij aan de persoonlijke ontwikkeling en het welzijn van alle inwoners van de gemeente, van jong (de basisschool) tot oud (het woonzorgcentrum). Ongeacht inkomen of andere belemmerende factoren. Daarom zijn culturele ontmoetingsplaatsen als Tiliander, Den Boogaard en Den Domp, en bijvoorbeeld ook de bibliotheek, van groot belang. Zij vormen door hun ontmoetingsfunctie de culturele motor. Maar ook een evenement als de festivals voor en door jongeren is zo’n motor. Evenals de talrijke kleine culturele evenementen.
PRO vindt cultuur ook meer dan waard om in te investeren. Niet alleen vanwege de vele sociale opbrengsten, maar ook de economische baten. Want de gemeente (horeca, middenstand, cultureel ondernemerschap, toerisme) vaart ook economisch wel bij cultuur. Het gemeentebestuur speelt hierin de rol van verbinder/makelaar van culturele en economische organisaties en initiatieven, maar moet als samenwerkingspartner ook willen investeren.
FIETSERS EERST
Meer fietsstraten, auto te gast.
30KM/u is het uitgangspunt.
Centrum dorp Oisterwijk autoluw.
We maken van de gemeente Oisterwijk een echte fietsgemeente. Oisterwijk is een fietsersgemeente. Veilige fietsvoorzieningen dragen bij aan gezonde inwoners in een leefbare gemeente. Dus we stellen de fietser voorop bij alle besluiten en voorstellen die over verkeer of ruimtelijke inrichting gaan. Het autoverkeer is daarop volgend. Dat is ons uitgangspunt.
Maar we doen ook een paar ingrepen. We bouwen zoveel mogelijk wegen om naar fietsstraten, met name in de centra van de kernen. Dit doen we zodra een straat opgeknapt wordt.
Het centrum van de kern Oisterwijk blijft helemaal toegankelijk voor fietsen, terwijl we het autoverkeer afbuigen zodat De Lind, Stationsstraat en Burgemeester Verwielstraat geen doorgaande autoroutes meer zijn. Deze wegen, net als de Dorpsstraat, worden auto-te-gast-wegen.
In de bebouwde kommen komt een maximum snelheid van 30km/u, met uitzondering van een paar grote ontsluitingswegen. Dit zijn allen ingrepen met weinig kosten, maar veel impact.
We blijven investeren in het snelfietspad naar Tilburg en sluiten aan bij een mogelijk snelfietspad langs de N65. De snelfietspaden willen we zoveel mogelijk met subsidies financieren.
BOUWEN VOOR DE TOEKOMST
In ieder bouwplan met drie of meer woningen is 35 % sociale huur
In 2025 is 27 % van de woningvoorraad sociale huur, duurzaam en flexibel, met name voor jongeren en ouderen
We realiseren woningen voor starters en ouderen in het gemeentehuis van Haaren en landgoed Haarendael, als dat landschappelijk inpasbaar is.
Er is een tekort aan woningen in Oisterwijk. Dit moet opgelost worden. Niet alleen voor nu, maar ook met het oog op de toekomst. Woningen voor starters, ouderen, inwoners met een zorgbehoefte en kwetsbaren, arbeidsmigranten, inwoners met een kleine beurs en inwoners met een laag middeninkomen. We stimuleren en scheppen voorwaarden voor de bouw van goede, geschikte woningen voor inwoners in een gezonde leefomgeving.
Permanente bewoning van recreatieparken is geen goede en structurele oplossing voor de woningnood. Tot aan 2040 verdubbelt het aantal ouderen die bovendien langer zelfstandig thuis wonen. Daardoor ontstaat een ernstig tekort aan zowel ouderenwoningen als verpleeghuiscapaciteit. Maar doordat er steeds minder kinderen komen, krijgen we een tekort aan mantelzorgers en vrijwilligers in 2040. Ook is er meer behoefte aan kleinere woningen, al dan niet voor alleenwonenden.
Naast de huidige wijze van bouwen en woningsplitsing gaan we op zoek naar andere en meer gevarieerdere flexibele woonvormen. Bij ‘huizen voor de toekomst’ denken we aan: levensloopbestendige woningen, tiny houses, meergeneratiewoningen, meegroeiwoningen, kangoeroewoningen, meergeneratiewijk, woningsplitsing of middeleeuwse hofjes. Al dan niet met gezamenlijke ruimtes.
Huisvesting dient anders georganiseerd te worden en vraagt een andere bouwcultuur, met meer regie vanuit de gemeente. Vanuit visie en beleid op het raakvlak van ruimtelijke ordening en sociaal beleid. Wensen van burgers worden hierin centraal gesteld. Met ruimte voor experimenten en keuzes. Bijvoorbeeld niet korten op uitkeringen bij het voeren van een gezamenlijk huishouden, wanneer er sprake is van zorg en ondersteuning. En we willen dat zelfwoonplicht ingevoerd wordt: kopen = wonen en niet doorverkopen of verhuren. PRO wil met zowel woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en particulieren afspraken maken om woningen te verduurzamen.
GEZONDE NATUUR, GEZONDE MENSEN
Buurtbewoners mogen gezamenlijk groente, fruit en kruiden telen op openbare plekken van de gemeente.
We planten elk jaar als, onderdeel van het biodiversiteitsbeleid, in elke kern 1.000 bomen en struiken extra langs de wegen, in de bermen en in de bebouwde kom.
We eisen van ProRail minder geluidsoverlast en overige hinder en minder giftreinen.
We helpen bedrijven natuurinclusief te ondernemen om zo een bijdrage te leveren aan een gezonde natuur en een gezonde leefomgeving.
Een gezonde natuur draagt bij aan gezonde mensen, dat is wetenschappelijk bewezen. Door te wandelen, fietsen, maar ook door gewoon een groene leef-, woon- en werkomgeving. En vooral door te genieten van de natuur, die stress verlagend werkt in ons jachtige bestaan. PRO vindt dat we de natuur (‘biodiversiteit’ = de variatie van planten- en diersoorten en ecosystemen) dan ook moeten koesteren. Maar wereldwijd, en ook in onze ‘Parel in ’t Groen’, staat de natuur erg onder druk. Veel planten- en diersoorten dreigen te verdwijnen, onder andere door klimaatverandering en ‘monoculturen’.
Daar kunnen we zelf wat aan doen, met eenvoudige acties! Door onze tuinen te ‘ontstenen’ en weer te beplanten, en door geveltuinen aan te leggen. Zodat water weer weg kan en we hittestress verminderen. Door bermen niet in één keer af te maaien, maar gefaseerd. Door niet rijen dezelfde bomen te planten, maar gemengde bomenrijen (om en om andere bomen) te creëren. Door bodemverbetering en vegetatie die past bij onze zandgrond. Voldoende mogelijkheden dus! Goed voor de biodiversiteit en goed voor ons, want insecten als wilde bijen en zweefvliegen zorgen voor bestuiving. Maar ook om zo de natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld de processierups zich te laten ontwikkelen. Daar is visie (op de relatie tussen natuur en gezondheid/welzijn) en beleid voor nodig. Bijvoorbeeld door bij elk bouwplan al in de aanbesteding verplicht aandacht te besteden aan biodiversiteit. En bedrijven te helpen bij natuurinclusieve landbouw en economie.
Om droogte tegen te gaan stimuleert PRO de samenwerking van de gemeente met relevante natuurorganisaties gericht op versterking van de natuurwaarden. Belangrijk voor deze visie is voorlichting en communicatie, zodat inwoners en bedrijven actief betrokken worden. Een biodiversiteitsbeleid en bijbehorende campagne ‘gezonde natuur, gezonde mensen’, zodat inwoners de positieve werking van de natuur weer ‘aan den lijve’ ervaren. Met concrete acties als gezamenlijk jaarlijks in elke kern extra 1.000 bomen en struiken planten. Onze inwoners genieten van de mooie natuur in onze gemeente. Hier moeten we zuinig mee omgaan. PRO wil permanente bewoning van recreatieparken, die dicht (minder dan 500 meter) tegen Natura 2000 aanliggen, verbieden en ontmoedigen. Voor recreatieparken en -gebieden zonder recreatief perspectief die niet dicht (minder dan 500 meter) tegen Natura 2000 aanliggen, kijken we naar ontwikkelmogelijkheden die passend zijn. Hierin kan ook permanente bewoning wél mogelijk zijn.
NIEUWE BOERENWIJSHEID
We ondersteunen minimaal 5 intensieve veebedrijven die willen overgaan naar natuurinclusieve kringlooplandbouw.
Natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw zijn de toekomst voor boerenbedrijven. Een toekomst waarin varkens buiten wroeten in de modder, kippen buiten een stofbad nemen en koeien grazen in kruidenrijk grasland. Waarin boeren gewassen telen als aardappelen, groenten en fruit die door elkaar staan in een gezonde bodem.
Een landbouw waarin reststoffen van de een (of uit de stad of voedingsindustrie) grondstoffen zijn voor de ander. Waarin boeren niet alleen gezond voedsel, maar ook cultuur- en natuurlandschap en biodiversiteit ‘Produceren’. Samen met consumenten, maar in hun bedrijfsvoering ook samen met inwoners die behoefte hebben aan betekenisvolle activiteiten en frisse buitenlucht.
Deze toekomst bestaat al op kleine schaal, waarin innovatieve boeren deze nieuwe boerenwijsheid laten zien als basis voor de continuïteit van hun bedrijf. Ook in de vier dorpen binnen onze gemeente.
Voor PRO vormt deze nieuwe boerenwijsheid de basis voor een overgang naar natuurinclusieve kringlooplandbouw in onze gemeente. Waarin gezondheid en leefbaarheid centraal staan en boerenbedrijven Parels in ‘t Groen zijn. Dit vraagt om een verschuiving van monocultuur (intensieve landbouw en veeteelt) naar verbrede landbouw, van schaalvergroting naar kleinschalige diversiteit, van productie gericht op export naar een oriëntatie op zelfvoorziening.
DE FINANCIËN
De gemeente zit financieel op zwart zaad. Maar juist ook uit zwart zaad kan iets moois opbloeien. Want dan ontstaat de noodzaak om onze samenleving anders in te richten, te herontwerpen vanuit nieuwe inzichten. De dienstverlening van de gemeente aan haar inwoners moet optimaal zijn. Dat kan niet zonder een degelijke financiële huishouding. We maken gebruik van de subsidies die mogelijk zijn vanuit de Europese Unie, het Rijk en de provincie.
PRO wil haar ambities binnen de begroting realiseren. Zoveel mogelijk plannen willen we realiseren binnen bestaande budgetten en programma’s. We noemen een paar voorbeelden. Zo maken we van een straat pas een fietsstraat als voor deze straat toch al groot onderhoud gepland staat. Daarvoor hebben we geen extra financiën nodig. Voor cultuureducatie en zelfontplooiing gebruiken we het bestaande cultuurbudget en provinciale subsidies. En voor de hulp aan boeren met hun overgang naar duurzame kringlooplandbouw benutten we landelijke en provinciale subsidies, maar geen eigen lokaal geld. Het gaat er dus om dat we ons geld slim gebruiken en op lange termijn nadenken over onze begroting.
Maar onze grootste zorg zit natuurlijk in het sociale domein. Voor PRO is het uitgangspunt dat financiële redenen geen rol mogen spelen bij het verlenen van zorg aan bewoners. Degenen die deze zorg nodig hebben, krijgen die altijd. We zijn ons bewust van de 30% bezuiniging die de huidige raad heeft vastgesteld in het sociaal domein. Daar staat de toenemende vraag binnen het sociaal domein tegenover waarop we eigenlijk geen invloed hebben.
We willen onze ambities realiseren door ervoor te zorgen dat inwoners minder of geen gebruik hoeven te maken van (dure) zorg. Daarom zetten we in op preventie, bij diverse leefgebieden voor zowel jong als oud. We brengen de zorg dichter bij de inwoners, zoveel mogelijk op wijk- en buurtniveau, en stimuleren samenredzaamheid. Dat zorgt voor innovatie en goedkopere financiering in het sociaal domein. Ruimte voor het ‘uitdaagrecht’ maakt dat groepen inwoners het ‘beter, sneller, goedkoper’ doen dan de overheid. Een groene woon- en leefomgeving draagt – door het positieve effect van groen op gezondheid – bij aan minder zorgkosten.
We gaan uit van een positief terugverdieneffect op de lange termijn als gevolg van bovengenoemde acties. Hulpverleningsorganisaties verplaatsen hun werkzaamheden waar mogelijk naar wijken en buurten. We reserveren geld voor preventie. We financieren initiatieven uit de samenleving door 25 % van het budget van de hulpverleningsorganisaties te gebruiken. Datzelfde doen we met geld uit het reguliere budget van de groenvoorziening en openbare werken. We hebben hiervoor een overheid nodig die niet dirigeert, maar inspeelt op maatschappelijke initiatieven en ontwikkelingen. Daarnaast moeten we ook zorgen voor een samenwerking van ambtelijke afdelingen waardoor zaken niet ‘verkokeren’. Hiervoor kunnen we leren van, bijvoorbeeld, de positieve ervaringen uit de gemeente Haaren. We kunnen dit alleen maar realiseren met een gemeentebestuur dat de (ook financiële) baten van een duurzame samenleving op haar sociale, ecologische en economische waarde weet te schatten.
Daarnaast vinden wij nog steeds dat de legeskosten kostendekkend moeten zijn. We willen de komende raadsperiode een dekkingsgraad van 95 procent bereiken. We doen geen uitspraak over de OZB, omdat we vinden dat onze ‘ombuigingen’, onze keuzes binnen het huidige totaalbudget moeten passen. Dan maak je echt keuzes!