Zwerfafval
Ons dorp Oisterwijk en de andere dorpskernen om ons heen die tot onze gemeente behoren, zijn geliefde woon en verblijfplaatsen vanwege het mooie natuurschoon om ons heen. Regelmatig verschijnen er dan ook prachtige foto’s van die natuur, van zowel bloemen, dieren, planten, bomen, de vennen en nu ook van de paddestoelen in het Nieuwsklokje. Wat jammer dat er dan toch nog mensen zijn die niet beseffen hoe kostbaar onze natuur is. Mensen, die soms weliswaar van de natuur genieten maar dan de picknickspullen die ze meenemen achterlaten op die plekken waar ze van de natuur genoten hebben. ” Laat niet als dank, de natuur de schillen en de dozen, voor het aangenaam verpozen “ een oude leuze die helaas nog steeds opgeld doet.
Zo kwam ik op een wandeling bij het Van Esschenven een gebroken fles tegen waar de hals vanuit het zand omhoog stak. Gevaarlijk voor mens en dier. Ik besloot deze mee te nemen naar de prullenbak zo’n 250 m verderop. Maar tot mijn verbazing bleek het niet alleen om deze kapotte fles te gaan, maar was er een kuil gegraven van zo’n 75 cm diep. Er kwamen blikjes, pakjes, plastic zakjes, chipszakken en nog meer flesjes te voor schijn. Ik denk dat het meer tijd en moeite heeft gekost voor deze ‘natuurgenieters ‘ om de kuil te graven dan dat het had gekost om even naar de prullenbak te lopen. Maar kennelijk vonden zij dit een goede oplossing om van hun meegebrachte afvalspullen af te komen. Bij de prullenbak gekomen vond ik een hoop sigarettenpeuken op de grond liggen. Kennelijk zijn mensen zich er te weinig van bewust dat deze een nicotinevergiftiging in de bodem veroorzaken na een regenbui. Dat is dus schadelijk voor de bodem en doodt ook de kleine bodem diertjes.
Fijn dat er in de gemeente mensen betrokken zijn bij het project ZwerfAfval Pakkers, of te wel kort gezegd ZAPpers die gewapend met hesje, afvalknijper, handschoenen, vuilniszakken en ring de rotzooi van anderen staan op te ruimen. Maar wanneer dringt het besef nu door dat we zuinig moeten zijn op onze natuur en onze planeet. De biodiversiteit gaat hollend achteruit. De kleine bodem diertjes zijn opruimers en staan aan het begin van de voedselketen en dus noodzakelijk voor alles wat leeft. Als gemeente kunnen we de biodiversiteit bevorderen door voorlichting te geven over de gevolgen van bodemverontreiniging en vervuiling. Daadwerkelijk wat doen aan de tegeltuinen: meer groen en minder stenen. Dit is ook nodig voor een goede afwatering met steeds warmere en hete zomers. Subsidiëren van Regentonnen, ook al is dat misschien een druppel op de gloeiende plaat om verspilling van regenwater te voorkomen en op een natuurlijke manier tuinen te voorzien van water, in plaats daar ‘duur’ kraanwater voor te gebruiken. Het gefaseerd maaien van bermen, zodat niet ineens alle bloemen weg zijn en daarmee de bijen en vlinders.
PRO is voor het behoud van groen en biodiversiteit. Dit is een belangrijk thema in onze verkiezingsprogramma. Want: Een gezonde natuur geeft gezonde mensen.